Cechy dyni

Jako przykład dyni, surowy letni squash to 94% wody, 3% węglowodanów i 1% białka, o znikomej zawartości tłuszczu. W 100 gramach, surowy squash dostarcza 16 kalorii i jest bogaty w witaminę C (20% wartości dziennej, DV), umiarkowaną w witaminę B6 i ryboflawinę (12-17% DV), ale poza tym pozbawiony znacznej zawartości składników odżywczych (tabela) , chociaż zawartość składników odżywczych różnych gatunków Curcubita może się nieco różnić.

Nasiona dyni zawierają witaminę E, surowe białko, witaminy z grupy B i kilka minerałów dietetycznych (patrz tabela żywieniowa w pepicie). Obecne w nasionach dyni są nienasycone i nasycone oleje, palmitynowe, oleinowe i linolowe kwasy tłuszczowe, a także karotenoidy.

Cucurbitin jest aminokwasem i karboksypirolidyną występującą w surowych nasionach Cucurbita. Hamuje rozwój pasożytniczych przywry przy podawaniu zarażonym myszom-gospodarzom, chociaż efekt jest widoczny tylko wtedy, gdy podawanie rozpoczyna się natychmiast po zakażeniu.

Cucurmosin jest rybą inaktywującą rybosom znajdującą się w ciele i nasionach Cucurbita, w szczególności Cucurbita moschata. Cucurmosin jest bardziej toksyczny dla komórek rakowych niż zdrowe komórki.

Cucurbitacin jest sterydem roślinnym występującym u dzikiego Cucurbita i u każdego członka rodziny Cucurbitaceae. Trujący dla ssaków występuje w ilości wystarczającej do zniechęcenia roślinożerców. Wytwarza dzikie Cucurbita i najbardziej ozdobne tykwy, z wyjątkiem sporadycznych C. fraterna i C. sororia, gorzko smakujących. Spożycie zbyt dużej ilości kaburacetacyny może spowodować skurcze żołądka, biegunkę, a nawet zapaść. Ta gorycz jest szczególnie rozpowszechniona w dzikiej Cucurbita; w niektórych częściach Meksyku miąższ owoców wciera się w kobiecą pierś, aby odzwyczaić dzieci. Podczas gdy proces udomowienia w dużej mierze usunął gorycz z odmian uprawnych, zdarzają się przypadki doniesienia o chorobie wywołującej choroby u ludzi. Cukurbitacynę stosuje się również jako przynętę w pułapkach na owady.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s